Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film