Gruzja to cudowny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to prześliczny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest tymczasem znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw stosowane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Co więcej, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu pozyskują swój niepowtarzalny smak.

przyprawy gruzińskie

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki oraz pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z różnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.